בלט דיסק

בלט דיסק הוא מצב שבו היקף דיסק בעמוד השדרה מתבלט. דיסקים הם כריות בין החוליות של עמוד השדרה. עם הזמן, הדיסקים מתייבשים והסחוס שלהם מתקשה.

שינויים אלה יכולים לגרום לשכבה החיצונית של הדיסק לבלוט מחוץ ליקפו. בהקשר של בלט דיסק אף על פי שהדיסק בולט, השכבות החיצוניות של המבנה נשארות שלמות. אך הדיסק יכול לדחוס שורש עצב ולגרום לכאב.

עיקרי הדברים

  • ישיבה ממושכת יכולה להעלות את לחץ הדיסקים במובן של 1.4-1.6 פעמים יותר מעמידה
  • בישיבה כפופה, הלחץ על הדיסקים יכול להגיע עד 1.8-2 פעמים יותר מעמידה
  • אנשים העובדים שעות רבות במחשב נמצאים בסיכון גבוה להתפתחות בלט דיסק
  • טכניקה לא נכונה של הרמת משאות יכולה להגביר את הלחץ על עמוד השדרה ולהגביר את הסיכון לבלט דיסק
  • בלט דיסק נגרם ברוב המקרים כתוצאה מנזקי הישיבה, והבעיה מתגלה לראשונה בין הגילאים 30-45

מהו בלט דיסק?

עמוד השדרה שלנו מורכב מ-33 עצמות מחוברות יחד. הן יוצרות תעלה מוגנת. בתוך התעלה, חוט השדרה עובר.

בין החוליות יש דיסקים בין חולייתיים. הם סופגים זעזועים ומאפשרים תנועה. הדיסקים עשויים מרקמה ג’לטינית סחוסית עגולה ושטוחה.

מבנה הדיסקים והתהליך של בלט דיסק

השכבה החיצונית של הדיסק קשיחה וסחוסית. השכבה הפנימית רכה יותר. במצב רגיל, הדיסקים נמצאים במקומם הנכון.

אך לעיתים, השכבה החיצונית של הדיסק יכולה להתחיל לבלוט. זה יותר מהגודל הנכון. זה נקרא בלט דיסק.

הבדל בין בלט דיסק לפריצת דיסק

בבלט דיסק, הדיסק צולל ומתחיל לבלוט. בפריצת דיסק, יש קרע או חור בשכבה החיצונית. זה גורם לגרעין לגלוש לתוך התעלה.

שני המצבים משפיעים על הדיסקים בעמוד השדרה. אורטופדים טופלים אותם. אך ההבדל ביניהם הוא מהותי.

סוגים של בלט דיסק

בלט דיסק הוא מצב שבו הדיסק בעמוד השדרה נפגע ובולט מעבר למקומו. ישנם מספר סוגים של בלט דיסק, המבדילים ביניהם במיקום ובאופי הבליטה.

בלט דיסק צווארי

בלט דיסק צווארי מתרחש כאשר דיסק בעמוד השדרה הצווארי נחלש. זה יכול לגרום לכאבים בצוואר, כתפיים, זרועות וגב. פגיעה אקוטית או טראומה ארוכת טווח יכולה לגרום לכך.

בלט דיסק חזי

בלט דיסק בגב העליון או האמצעי מתרחש באזור בית החזה. זה יכול להיות מצב חמור. פריצות דיסק באזור החזה אינן נדירות כמו במותניים.

בלט דיסק מותני

במרבית המקרים, בלט דיסק מתרחש בגב התחתון. זה יכול לגרום לכאבי גב תחתון וכאבי רגליים. בלט דיסק מותני נגרם בדרך כלל עקב בלאי טבעי או טראומה.

בלט דיסק דיפוזי ובלט דיסק אסימטרי

בליטות יכולות להיות מסווגות על פי אופי הבליטה. בלט דיסק דיפוזי משתרע מעבר להיקף הדיסק. בלט דיסק אסימטרי משתרע על 25% עד 50% מהיקף הדיסק.

בלט דיסק מותני – סיבות ותסמינים

בלט דיסק מותני נגרם בדרך כלל עקב בלאי טבעי. זה קשור לגיל עמוד השדרה. הדיסקים מתחילים להתכווץ והמרווחים ביניהם מצטמצמים. זה גורם לסיכון לבלט דיסק מותני להגביר.

אירוע טראומטי, כמו נפילה, יכול גם לגרום לבלט דיסק מותני. תסמיני בלט דיסק מותני כוללים כאבי גב תחתון, כאבי רגליים, ואפילו סיאטיקה. במקרים של בלט דיסק באזור הגב התחתון, יש כאב ומגבלה בתנועה.

התסמינים נפוצים בקרב אוכלוסיית המבוגרים. הם נובעים מישיבה ארוכה או שקיעת משקלים כבדים.

גורמים לבלט דיסק כוללים עודף משקל, ישיבה ממושכת, עבודה פיזית קשה, פציעות ספורט ועדיפות גנטית.

אבחון בלט דיסק מותני

אבחון בלט דיסק מותני מתבצע באמצעות היסטוריה קלינית, בדיקה גופנית וממצאי הדמיה. מחקרי דימות תהודה מגנטית (MRI) מראים ששכיחות בלט הדיסק המותני נעה בין 6% ל -84% אצל אנשים אסימפטומטיים. בין 27% ל -86% אצל אנשים סימפטומטיים.

היסטוריה קלינית, בדיקה גופנית וממצאי הדמיה

בבדיקה קלינית, ניתן לזהות סימנים לבלט דיסק. כוללים תחושה, רפלקסים וכח שרירים. בדיקות כמו CT scan או MRI יכולות להיות נדרשות במקרים חמורים או כאשר צריך ניתוח. צילומי X-ray מוצלחים להדגים שינויים בדיסק.

בדיקות מעבדה נוספות יכולות לשלול גורמים אחרים. כמו דלקת בגרון, מתיחת שריר, דלקת עקב זיהומים וכדומה.

מחקרי דימות תהודה מגנטית (MRI) מראים ששכיחות בלט הדיסק המותני נעה בין 6% ל -84% אצל אנשים אסימפטומטיים. בין 27% ל -86% אצל אנשים סימפטומטיים. זה מראה על חשיבות אבחון מקיף ואנמנזה מפורטת לזיהוי הבעיה בדיסק הספציפי.

טיפולים לבלט דיסק

הטיפול בבלט דיסק תלוי בסימפטומים ובתגובה לאמצעים שמרניים. ישנם אפשרויות כמו כירופרקטיקה, תרופות, זריקות סטרואידים אפידורליות ואפילו ניתוח. אם הטיפול השמרני לא עובד, יש להתחיל בניתוח.

הטיפולים השמרניים יכולים לכלול שינויים בחיים, פיזיותרפיה, טיפול כירופרקטי ותרופות. זריקות סטרואידים אפידורליות יכולות להקל על הכאבים.

אם הטיפולים השמרניים לא עובדים, ניתוח יכול להיות הפתרה. הניתוח מטרתו להפחית לחץ על העצב על ידי הסרת חלק מהדיסק.

מניעת בלט דיסק

בלט דיסק במותן הוא בעיה נפוצה. היא נגרמת מאורח חיים יושבני, חוסר פעילות גופנית, ועומסי יתר. גם גורמים גנטיים יכולים לתרום לכך.

למנוע בלט דיסק, חשוב לאמץ הרגלי חיים בריאים. כוללים בזה פעילות גופנית סדירה, שמירה על משקל בריא, והקפדה על יציבה נכונה.

פעילות גופנית סדירה מסייעת לשמור על גמישות השרירים. היא גם מפחיתה את הלחץ על עמוד השדרה. שמירה על משקל בריא מונעת עומסים יתר על הדיסקים.

הקפדה על יציבה נכונה מפחיתה את הלחץ על הדיסקים. זה חשוב במיוחד במהלך היום ובהתעמלות.

מחקרים מראים כי טכניקות מסוימות יכולות לעזור. כוללים בזה הרמת משאות כבדים בצורה נכונה וחיזוק שרירי הגב והבטן. אימוץ אורח חיים בריא ופעילות גופנית סדירה הם חשובים לשמירה על בריאות עמוד השדרה.

מסקנה

בלט דיסק מותני נגרם כשהדיסקים בעמוד השדרה מתפרקים או כשהם נפגעים טראומטית. זה יכול לגרום לכאב בגב, ברגליים ולתסמינים אחרים. אבחון מהיר וטיפול נכון, כולל טיפולים שמרניים או ניתוחים, חשובים להקלה על הכאבים.

חולים בבלט דיסק יכולים להתאושש עם טיפולים רפואיים, כמו עיסוי רפואי ודיקור סיני. אלו יכולים להקל על הכאבים ולשפר את החיים היומיומיים. חשוב גם לשמור על אורח חיים בריא, לעשות פעילות גופנית ולהרמה משאות נכון.

בסיכום, אבחון מוקדם, טיפול נכון ואורח חיים בריא יכולים לעזור בהתמודדות עם בלט דיסק מותני. זה ישפר את איכות החיים של החולים.